Category: Film

Min nabo Tottero

Hedda (2 år) har fått en ny favorittfilm: «Min nabo Totoro» av Hayao Miyazaki, eller «Tottero», som hun sier. Det er ubetalelig å se hvordan hun koser seg med å se på filmen, hvordan hun sitter oppslukt og følger med, smiler og flirer av alt jentene i filmen finner på (og naboen Totoro). Hvem har sagt at små barn ikke har humor? Spesielt ser det ut til at hun kan identifisere seg med den lille jenta Mei i filmen.

Continue reading »

Middag med Chevy Chase?

7001.jpgNå kan du spise middag med Chevy Chase og hans kone eller spille Pocket Billiards med Chevy i hans hjem, hvis du har råd til å by femsifret. Møt større og mindre kjendiser, og gi samtidig til et godt formål på charity buzz! En kan få møte Bette Midler, Martha Stewart eller en haug andre jeg ikke har hørt om. Men de er sikkert veldig kjent i USA.

Her er det mye spennende å by på, hvis en har en liten millonær i magen … Det er eksotiske reiser, og en kan «få» kaffe latte daglig på Starbucks i et helt år. Men alle budrundene er ennå ikke kommet så høyt, og alt er heller ikke like dyrt. En kan f.eks. fortsatt by bare 125$ for «Join the Junk Gypsies in Austin, Texas for a Shopping Spree and Down-Home Fun», hva nå det måtte innebære … Eller hva med en signert poster fra Ed Norton, eller «Dine with politically minded cartoonist, Dan Piraro at Red Bamboo and take home an original cartoon» eller Mike Myers autographed copy of Goldmember, from the amazing Austin Powers Collection!

Oppfølger

Etter å ha skrevet den forrige posten fikk jeg lyst til å sjekke om kvinner og menn faktisk stemte forskjellig. Jeg sjekket gjennomsnittstallet for kvinner og menn på noen utvalgte filmer på imdb, og fant noen forskjeller ja, men stemmegivninga var heller ikke så veldig forskjellig. (Jeg skriver tallet for menn først, deretter for kvinner, slik det står på imdb.)

For den romantiske komedien You’ve got mail var tallet for gutter 6,1 og for jenter 6,6. For Bridget Jones’s Diary var forskjellen litt større, der ga guttene 6,8, mens jentene ga den 7,9. For About a boy var forskjellen ganske liten: 7,4 mot 7,7. En annen film jentene gjennomsnittlig likte bedre enn guttene var The Piano: 7,2 mot 7,7. Cold mountain ga menn 7,3, kvinnene vurderte den til 7,6. for Chicago og Moulin Rouge! var forskjellen større: 7,3 mot 7,9 og 7,6 mot 8,3.

Derimot ble stemmegivninga for mer actionpregede fimer motsatt, der ga mannfolka litt høyere poeng (men forskjellen ligger ikke på mer enn ca et halvt poeng). For The Terminator gir guttene 8,0, jentene 7,6. For Die Hard er forskjellen 8,1 mot 7,5. Sin city: 8,5 mot 8,0. Pulp Fiction 8,9 mot 8,1. The Good, the Bad and the Ugly har 1 poeng i forskjell: 8,9 mot 7,9. Men Return of the King liker jentene hakket bedre: 8,9 mot 9,1.

Noen filmer hadde samme tall: The Incredibles likte gutter og jenter like godt: 8,3. Her har nok 2 store kvinneroller bidratt. The Royal Tenenbaums har også samme tall: 7,5. Andre filmer som står ganske likt er Eternal sunshine of the Spotless Mind med 8,5 for menn og 8,7 for kvinner. Casablanca gir menn 8,8, kvinner 8,6. Lola rennt gir jentene 8,3, mens guttene gir den 8,1. For Kill bill ligger det også likt, 8,3 mot 8,2.

En av de tilfeldig utvalgte filmene jeg undersøkte som hadde størst forskjell var Ran: der ga menn 8,4 (nesten toppkarakter), kvinner bare 6,9. Spesielt unge kvinner likte ikke denne filmen, så det er sikkert et dårlig valg for en første date med ei ung jente (under 18). Kanskje problemet er mangelen på kvinnelige karakter? Det ser i alle fall ut til at filmer med sterke kvinneroller ofte scorer høyere hos kvinner. Og det er i alle fall et pluss i min bok.

Men jeg må understreke at dette ikke er mer enn en overfladisk undersøkelse. Jeg har ikke sjekket hvor mange som har gitt 8ere, 9ere og 10ere (og lavere tall) av guttene og jentene, og det kan jo også ha noe å si. Dessuten er det færre kvinner enn menn som stemmer på imdb, og det kan muligens gjøre stemmegivninga mindre representativ for kvinnene. Men en må i alle fall gå ut fra at de fleste som stemmer er filminteresserte.

De beste filmene

På imdb kan en gi filmer karakterer, og de med høyest tall (som et visst antall mennesker har stemt på), gitt av «regular voters» kommer på topp 250-lista. Jeg har nå i likhet med en del andre plassert en liten knapp på denne siden over hvor mange av disse filmene jeg har sett. Nå har jeg ingen planer om å få sett de resterende filmene så veldig raskt, for det har jeg dessverre ikke tid til i år (må være flink student). Men jeg fant ut at det var greit å ha lenke til den sida tilgjengelig, så kan jeg i alle fall se om jeg ikke får sett topp 20 og topp 30 med det første.

Nå må det også sies at de filmene som kommer på lista ikke nødvendigvis er de aller beste filmene som er laget. Det er mange gode filmer der, for all del. Men filmene som når høyt opp er som regel filmer som er tilgjengelige for de fleste, i tillegg til å være gode filmer. Filmer som er kontroversielle, som har en ironi eller en humor som ikke alle skjønner, eller rett og slett er vanskelig tilgjengelig, vil score lavere. Jeg kan også tenke meg at det er flest gutter og menn som gir poeng på imdb, slik at «jentefilmer» (hvis en kan snakke om noe slikt) kanskje ikke når like høyt opp. Jeg tenker meg da at andre filmer muligens vil score høyere hos jenter enn hos gutter, kanskje drama og romantiske komedier og filmer med flere kvinnelige hovedpersoner, i motsetning til actionfilmer (som i en del tilfeller er hovedsaklig rettet mot gutter/menn). Eller er det en stereotypi at det er sånn?

Jeg er fullt klar over at det vil være unaturlig å sette opp et slikt skille når det gjelder de fleste filmer, og vil absolutt ikke gå med på å kalle en film for guttefilm eller jentefilm (annet enn med hermetegn). Men jeg tenker meg likevel at gutter og jenter (og ulike aldersgrupper) i en del tilfeller stemmer forskjellig. I alle fall ser en at Gudfaren faller ned fra topp-plasseringa til 11. plass når jentene stemmer, på jentenes topp 50. Og jeg vet i alle fall at jeg selv burde bli flinkere til å gå inn på imdb og gi poeng.