Category: Framtid

Bøker og jord

For et par dager siden var det Bokas dag, og dagen før det Jordas dag. Begge dagene forløp ubemerket for min del. Det så heller ikke ut til at dagene ble mye markert her i nærområdet, men kanskje var det flere arrangementer andre steder. Ellers er jo tematikken for begge dagene strengt tatt noe en kan markere hver dag, uten at det skader.

Continue reading »

Nytt år gir anledning til refleksjon

Nytt år. Det er lett å tenke på hva det gamle året ikke ble. Men en bør kanskje heller fokusere på hva det gamle året brakte med seg, uten å henfalle til nyttårstale-retorikk. 2008 ble for min del ikke et veldig aktivt bloggeår, her har det lenge vært mistenkelig stille. Jeg vil ikke si det har vært en dårlig samvittighet, for denne høsten har jeg ikke hatt tid til å prioritere egen skriving – eller filosofere så mye over manglende skriving. Isteden har jeg hatt fokus på andres skriving, som norsklærer i den videregående skolen. 2008 ga meg altså en ny jobb og en ny karriere, og for første gang 100% jobb (riktignok to 50% jobber, som jo ikke er helt det samme).

Continue reading »

Viten

Stadig produseres det ny viten. Vi er mennesker. Vi forsker. Forskning fra i går forkastes. Forskninga fra i dag kan forkastes i neste uke, eller om et år. Men vi forsker. Dette er et forsonende trekk ved mennesket. Vi søker ny kunnskap, vi søker forbedring. Kanskje det tross alt er håp for oss? Men jeg er ikke blant de vitenskapsoptimistene som tror at vi kan forske oss ut av alle problemer. Jeg har ikke tro på at vi (dvs. et eller annet geni) skal finne opp noe som vil løse klimatrusselen en gang for alle. Dette problemet er litt for kompleks til at det kan løses med en tryllestav og litt tryllestøv fra Forskningen (og så skal vi alle kunne fortsette som før). Men jeg vil likevel være blant de første til å juble hvis det dukker opp ei superløsning.

Nytt år

Så ble det jul i fjor også, utrolig nok, og det nye året er allerede godt i gang. Jeg har ingen store nyttårsforsetter på blokka i år. Fjoråret var det store året for nyttårsfortsetter, det vil si at jeg hadde Et stort nyttårsforsett i fjor: Jeg skulle gjøre meg ferdig med hovedfaget mitt og studiene. Og som jeg har skrevet om tidligere, klarte jeg også å bli ferdig med pomp og prakt, uten at jeg helt skjønte hvordan. Dette året vil jeg ikke ha et tilsvarende ambisiøst mål. Det betyr ikke at det ikke er rom for forbedring, men nå trenger jeg først å fremst å få litt mer overskudd etter et ganske slitsomt år 2007. Jeg velger derfor å ikke ha så store ambisjoner eller planer for det kommende året.

Men akkurat det at jeg regnet meg ferdig med studiene i fjor var nok i tidligste laget. I høst har jeg tatt noen vikartimer som lærer, og funnet ut at jeg får betalt som ufaglært lærer så lenge jeg ikke har tatt den pedagogiske utdanninga. Det er jo litt irriterende etter en tidsalder på universitetet (spesielt når jeg underviser i norsk). Så med tid og stunder må jeg få tatt denne utdanninga, som i utgangspunktet er ettårig. Men jeg håper jeg kan få tatt den over lengre tid, og jobbe ved siden av. Om jeg får begynt på den praktiske pedagogiske utdanninga i år har jeg foreløpig ingen formening, men det er jo ikke helt utenkelig.

Jeg er i en slags mellomposisjon nå, hvor det er litt usikkert hva jeg vil jobbe med framover. Siden jeg bare har 50% stilling, kommer jeg nok til å søke meg mer jobb etter hvert. Men samtidig frister det også å være litt mer hjemme med ungene, istedenfor å ha full jobb.

Og selv om jeg ikke har de store nyttårsforsettene i år, så har jeg selvsagt et par mindre og mer svevende, og forsåvidt stadig pågående ønsker: Jeg vil prøve å ha bedre tid til barna mine (jf. det jeg skriver i avsnittet over). Jeg vil prøve å komme meg mer på kino og kafé i året som kommer, og jeg vil dessuten drikke mer kaffe i året som kommer. Altså de to b-ene og de 3 k-ene (allitterasjon må det være). Det får holde med gode ønsker for denne gangen. Bortsett fra ett:

Jeg ønsker alle mine lesere et nytt og bedre år 2008! Godt nytt år! Med eller uten forsetter.