De beste filmene

På imdb kan en gi filmer karakterer, og de med høyest tall (som et visst antall mennesker har stemt på), gitt av «regular voters» kommer på topp 250-lista. Jeg har nå i likhet med en del andre plassert en liten knapp på denne siden over hvor mange av disse filmene jeg har sett. Nå har jeg ingen planer om å få sett de resterende filmene så veldig raskt, for det har jeg dessverre ikke tid til i år (må være flink student). Men jeg fant ut at det var greit å ha lenke til den sida tilgjengelig, så kan jeg i alle fall se om jeg ikke får sett topp 20 og topp 30 med det første.

Nå må det også sies at de filmene som kommer på lista ikke nødvendigvis er de aller beste filmene som er laget. Det er mange gode filmer der, for all del. Men filmene som når høyt opp er som regel filmer som er tilgjengelige for de fleste, i tillegg til å være gode filmer. Filmer som er kontroversielle, som har en ironi eller en humor som ikke alle skjønner, eller rett og slett er vanskelig tilgjengelig, vil score lavere. Jeg kan også tenke meg at det er flest gutter og menn som gir poeng på imdb, slik at «jentefilmer» (hvis en kan snakke om noe slikt) kanskje ikke når like høyt opp. Jeg tenker meg da at andre filmer muligens vil score høyere hos jenter enn hos gutter, kanskje drama og romantiske komedier og filmer med flere kvinnelige hovedpersoner, i motsetning til actionfilmer (som i en del tilfeller er hovedsaklig rettet mot gutter/menn). Eller er det en stereotypi at det er sånn?

Jeg er fullt klar over at det vil være unaturlig å sette opp et slikt skille når det gjelder de fleste filmer, og vil absolutt ikke gå med på å kalle en film for guttefilm eller jentefilm (annet enn med hermetegn). Men jeg tenker meg likevel at gutter og jenter (og ulike aldersgrupper) i en del tilfeller stemmer forskjellig. I alle fall ser en at Gudfaren faller ned fra topp-plasseringa til 11. plass når jentene stemmer, på jentenes topp 50. Og jeg vet i alle fall at jeg selv burde bli flinkere til å gå inn på imdb og gi poeng.