Den siste hovedfagsstudent

hovedagsvolum.jpgI juni ble jeg ferdig med hovedfaget mitt. Jeg ble da blant de siste som tok hovedfag, og ikke mastergrad. Jeg begynte på hovedfaget kort tid før det kom en reform for høyere utdanning med omlegging av gradssystemet (cand.mag. skulle nå hete bachelor, cand.philol. ble til master.) Men siden jeg hadde begynt på hovedfaget i 2002, skulle jeg få fullføre denne graden, forutsatt at jeg leverte innen våren 2007. Hvis jeg ikke hadde levert denne våren, ville jeg fått levere masteroppgave isteden, men måtte da ha tatt noen flere eksamener.

Men jeg leverte oppgaven i juni, så nå er jeg ikke lenger student, ikke lenger studerende, ikke lenger berettiget til studentrabatt på bussen. Jeg er ute av systemet, og har fått tittelen cand-philol.: candidata philologiae.

Jeg trodde vel det skulle bli ei større omveltning å være ferdig. Men jeg vet egentlig ikke om det har gått helt opp for meg ennå … Det er godt å være ferdig, det er det. Og jeg har fått et papir som beviser at jeg er ferdig. Et papir som kan være noe verdt når jeg kanskje etter hvert skal bli jobbsøker. Men det tar nok litt tid å venne seg til å ikke være student lenger. Jeg har tross alt vært student i 10 år! Og jeg så nok for meg at det kunne ta enda lenger tid før jeg leverte inn oppgaven. Det hadde ikke overrasket meg om jeg hadde vært student til jeg var minst 40. Jeg var aldri sikker å at jeg skulle klare å levere innen fristen, til min samboers store frustrasjon. Den endelige fristen ble riktignok utsatt flere ganger på slutten, slik at jeg fikk mer tid enn jeg hadde regna med i utgangspunktet.

Foreløpig er det heller ikke de helt store omveltningene i livet. Jeg har den samme 50% jobben jeg har hatt de siste 5 årene. Jeg er 3-barnsmamma, og det var jeg før jeg ble ferdig også. Men forskjellen er at jeg har en ting mindre å konsentrere meg om. Og det er fint. Jeg slipper å balansere jobb og studier, og jeg slipper å ha dårlig samvittighet hvis jeg ikke jobber med hovedfaget. Jeg kan også lese skjønnlitteratur uten å ha dårlig samvittighet for at jeg ikke leser faglitteratur isteden. Nå i sommer har jeg fått lest mye mer enn jeg har gjort på lenge. Og da snakker jeg altså om skjønnlitteratur, ikke faglitteratur (for det siste leste jeg mye av i årets første 6 måneder). Jeg syntes jeg hadde gjort meg fortjent til å bestille en stor pakke fra amazon etter å ha levert, så da gjorde jeg det. Det var min premie for å bli ferdig.

Men den aller fineste premien jeg fikk for å bli ferdig, var MacBooken jeg fikk fra Stian. Den fikk jeg faktisk litt på forskudd, to uker før jeg leverte, så da måtte jeg jo levere! Og uten den er det ikke sikkert jeg hadde fått levert, for det gikk alt for seint å jobbe på den gamle maskinen min (en iBook fra 2001, som dermed har rukket å bli 6, 5 år!).

Det kostet både slit og penger å få hovedoppgaven ferdig dette halve året. Penger kostet det i form av bokklubbpakker som ikke ble avbestilt, regninger som fikk purregebyr og nesten gikk til inkasso, purregebyr fra folkebiblioteket (universitetsbiblioteket har heldigvis ikke purregebyr) og taxiregninger – fordi jeg ikke rakk bussen jeg skulle ta for å rekke å hente Thomas i barnehagen. Men ikke minst kostet det masse slit. Våkenetter og forsaking av det meste annet for min del. For Stian ble det noen slitsomme måneder, siden han måtte ta seg mye av ungene, lage middag og gjøre husarbeid mens jeg forsvant inn i hovedoppgaven min. Og foreldrene mine stilte opp og passet guttene hver helg i ukesvis, for med guttene hjemme var det nemlig ikke så lett å få gjort noe. Ferdig innen fristen hadde jeg aldri blitt uten at samboeren min, foreldrene mine og andre hadde stilt opp.

Så tusen, tusen takk for all hjelp og støtte!!! Nå er jeg ferdig! Snart skal jeg også få lagt ut oppgaven på internett (på universitetsbibliotekets sine sider), og da skal jeg legge ut ei lenke til oppgaven her. Navnet på avhandlinga mi er «Frå Blåbjøllbakken til Pompeij – Stadnamn, minne og identitet i Tor Jonssons poesi».

Forøvrig bør jeg kanskje forklare hvorfor det har tatt så lang tid å skrive denne bloggposten. Jeg har tross alt vært ferdig med hovedfaget et par måneder nå. Denne posten har jeg da også tenkt på å skrive siden jeg ble ferdig i slutten av juni, og jeg har også påbegynt den et par ganger. Men i flere uker etter at jeg leverte oppgaven var jeg tom for kreativ energi og formuleringsevne, så jeg måtte bare la det ligge. I mellomtida har det også vært en litt anstrengende ferie, med alle 3 ungene hjemme. Vi hadde ikke helt overskudd til å ha ferie etter innspurten i vårsemesteret … Jeg har også hatt mye å ta igjen på flere områder. Bl.a. husvask og rydding, innkjøp av barneklær, betaling av regninger, lesing for ungene og generelt kvalitetstid med ungene, lesing av bøker m.m. Nå som jeg har fått skrevet ferdig denne posten (som har vært proppa som har blokkert for andre posteringer ei stund), er sjansen stor for at det blir oftere oppdateringer her framover …