Hva vil det si å blogge?

Siden jeg er inne på meta-sporet, fikk jeg lyst til å skrive litt mer om bloggmediumet eller bloggersjangeren, alt ettersom. En blogg er vel på sett og vis både et medium og en sjanger, eller kanskje det bare kan sies slik, siden fenomenet fortsatt er relativt nytt. For det er klart, det finnes ulike måter å blogge på, det er ingen absolutt regel for hvordan en skal blogge eller hvor ofte en skal blogge (og det må vel også kunne sies å eksistere ulike bloggsjangre). Men det slo meg, etter at jeg hadde skrevet den forrige posten, at det på sett og vis skrider imot bloggingas vesen å annonsere neste bloggpost. Neste bloggpost skal vel helst være en overraskelse.

Men ellers kan en bloggpost være så mangt, det kan minne om et leserinnlegg, det kan nesten være som en artikkel eller et essay. En bloggpost kan være ei novelle, eller et utdrag fra ei novelle, det kan være et dikt, det kan være noen løsrevne tanker, egne eller andres. En bloggpost kan også være en anmeldelse av en film, bok, spill osv., i en mer eller mindre personlig grad. Dessuten kan en bloggpost selvsagt være som et brev (eller et fragment av et brev), og det kan være som ei dagboksside. Tidligere tiders dagboksnotater trenger ikke være så forskjellig fra en blogg, for mange som har skrevet papirdagbok har også hatt i bakhodet at dagboka kunne bli lest av andre enn de selv (om enn ikke umiddelbart).

Men det stopper naturlig nok ikke der. En bloggpost kan ofte være ei lenke videre til noe annet, «dette har jeg lest/sett/hørt – dette er bra!» – nettstedet Youtube har gjort denne bloggesjangeren enklere og mer visuell, og det er ikke til å forundres over at det er mange som lenker til det store filmarkivet som finnes der. En bloggpost kan videreformidle nyheter eller skape nyheter. En bloggpost kan også være et bilde. En bloggpost kan være et ord eller to ord. Og det stopper sannsynligvis ikke der heller.

Men en bloggpost skal helst ikke være alt for lang, noe som selvsagt har noe med at vi ikke liker å lese alt for lange tekster på nett. Da skal det i så fall være noe som virkelig engasjerer. Dette med å fatte seg i korthet er noe jeg stadig synder mot, fordi det ene ordet ofte tar det andre, jeg liker av og til å skrive virkelig lange tekster (hvis jeg har tid).

Språkføringa i en blogg vil selvsagt avhenge av skribenten, og måten å skrive på kan være både politisk og personlig. Tonen kan være konfronterende, ordene kan rope ut til leseren: SE PÅ DETTE: IDIOTI, FAENSKAP; RÅTTENSKAP OSV. Det kan også gå mer rolig for seg. En kan velge å dedikere en blogg til en bloggsjanger eller et tema, eller en kan være mer eklektisk og skrive om ulike tema i forskjellige sjangre.

Etter at jeg ble mer eller mindre ferdig med studiene, og således i prinsippet skal ha mer tid til å blogge, har jeg begynt å lure litt mer på hva denne bloggen skal være. Jeg har tenkt på å begynne å skrive under pseudonym, slik så mange gjør, men det blir kanskje noe meningsløst når jeg har blogget under eget navn så lenge. Jeg har tenkt at jeg kanskje skal skrive mindre personlig.

Noen konklusjon har jeg vel ikke kommet med, en blogg må vel nesten bare få bli til underveis. Men denne bloggen skal i alle fall ikke være dedikert tii en spesiell sjanger, siden jeg er glad i å prøve ut forskjellige sjangre og ulike måter å skrive på. Noen av tekstene jeg skriver her kan f.eks. være mer ironiske enn andre. Noen tekster har jeg brukt mer tid på enn andre, noen tekster har jeg kanskje sluppet for tidlig ut på verdensveven (synes jeg), og skulle helst ha brukt mer tid på. Men det er kanskje noen ganger bedre det, enn at postene forblir i utkast-skuffa. Bloggposter trenger tross alt ikke være så pretensiøse.

Noen overraskelse er det vel heller ikke at en bloggskribent vil skrive mest om det som engasjerer, i mitt tilfelle temaer som f.eks. miljøvern, litteratur og film. Etter hvert har jeg lyst til å få skrevet oftere om bøkene jeg leser og filmene jeg ser her på sida. Nå har jeg jo også tid til å lese bøker langt oftere enn da jeg studerte, skjønt ikke så ofte som jeg skulle ønske.

Dette var bare et begynnende forsøk å en typologi over ulike bloggsjangre, det er vel ikke usannsynlig at jeg vil gjøre et mer systematisk forsøk på å kartlegge sjangre og kategorier ved en annen anledning … 😉