Hvor lenge varer jula?

Lasse har skrevet et overbevisende innlegg om og mot tradisjonen med å kaste ut jula for tidlig. Jeg fikk faktisk litt dårlig samvittighet da jeg leste det, for vi har jo stort sett kastet ut jula rundt den 7. januar de siste fire årene (de årene vi har hatt juletre).

Jeg husker jo i min barndom at jeg var på juletrefest i januar, og det var den naturligste ting i verden. Nå føler jeg juletrefest i januar er litt malplassert, for da er jo jula over! Jeg har nok vent meg til å tenke at jula slutter når juleferien er over, et par dager etter nyttår. Selv om jeg da jeg var barn var vant til å ha juletre til et godt stykke ut i januar, vi kastet ikke treet ut før ca. 13. jaunar ofte. I motsetning til mange andre, som var tidligere ute.

Og det trenger selvsagt ikke være slik at en skal være så absolutt ferdig med jula så snart julemarsipanen kommer på halv pris på Prix og på Narvesen, og de første januarsalgene begynner å vise seg. En kan jo kose seg med juletreet så lenge det ikke ryr for mye, og la julepynten stå ei stund til, og ikke stresse så mye. Rett og slett ta julefreden med seg inn i det nye året. Det har jeg gjort i år, både fordi treet var så flott, og fordi jeg ikke har hatt overskudd til nedpakkinga ennå.

At mange kaster ut treet tidlig har kanskje noe med at jula er sekularisert, og det er for mange først og fremst blitt et symbol på alle pakkene som skal ligge under treet julaften. Når nyåret kommer vil en kanskje ikke bli påmint julestresset med julehandlinga lenger. Det kan vel også ha noe med at renovasjonen mange steder har brukt å hente trærne, og da vil en gjerne få treet med på lasset, slik at en slipper å kvitte seg med det selv.

Men det handler vel mest om at tradisjonen har blitt slik hos mange, og at en kaster juletreet ut med den gamle året, og slik får det symbolisere at man begynner på nytt år. Jula hørte liksom til det gamle året …

Og det handler nok mye om at jula starter tidligere og er mer intenst tilstede gjennom hele desember, enn jula kanskje var tidligere. Vi tjuvstarter litt på jula i adventstida, med julepynt og kos, og det synes jeg er greit. Jula blir jo veldig kort, hvis en skal ha jul bare i juleferien.

Vi kan vel skylde litt på handelsstanden for at jula er til stede lenger, siden de selvsagt er tjent med flere uker med julehandling. Men noe av tradisjonene kommer også fra skole og barnehage, som styrer med juleaktiviteter hele desember, og fra barnhe-tv, der adventskalenderen har brukt å være et samlingspunkt for hele familien. I år må jeg innrømme at jeg ikke orket å følge med på kalenderen, men enkelte år har vi fulgt med på både nrk sin julekalender og en annen.

Det kan vel tenkes at jula kastes ut noe tidlig hos enkelte. Likevel synes jeg ikke man skal tviholde på jula for enhver pris, hvis man er lei, eller hvis juletreet har drysset i dagesvis. Det er jo ikke alle som er like glade i jula heller, og det får man nesten respektere.

I vår familie er jula sterkt tilstede i adventstida. Vi bruker å kose oss med pepperkaker, kakemenn og julemarsipan, og vi drikker julete og hører mye på julemusikk gjennom hele desember. På tv ser ungene disney julefilmer (som de ikke får se resten av året), og vi prøver å få sett noen julefimer. Av den grunn begynner vi vanligvis å bli ganske forsynt på jul når januar begynner. Men i år kom julepynten opp litt seint, ikke før lille julaften, så da synes jeg egentlig det er greit at den får stå litt lenger i år. Vi får se hvilken tradisjon for rydding av jula vi lander på, når juletradisjonene våre får etablert seg enda litt mer.