Oppfølger

Etter å ha skrevet den forrige posten fikk jeg lyst til å sjekke om kvinner og menn faktisk stemte forskjellig. Jeg sjekket gjennomsnittstallet for kvinner og menn på noen utvalgte filmer på imdb, og fant noen forskjeller ja, men stemmegivninga var heller ikke så veldig forskjellig. (Jeg skriver tallet for menn først, deretter for kvinner, slik det står på imdb.)

For den romantiske komedien You’ve got mail var tallet for gutter 6,1 og for jenter 6,6. For Bridget Jones’s Diary var forskjellen litt større, der ga guttene 6,8, mens jentene ga den 7,9. For About a boy var forskjellen ganske liten: 7,4 mot 7,7. En annen film jentene gjennomsnittlig likte bedre enn guttene var The Piano: 7,2 mot 7,7. Cold mountain ga menn 7,3, kvinnene vurderte den til 7,6. for Chicago og Moulin Rouge! var forskjellen større: 7,3 mot 7,9 og 7,6 mot 8,3.

Derimot ble stemmegivninga for mer actionpregede fimer motsatt, der ga mannfolka litt høyere poeng (men forskjellen ligger ikke på mer enn ca et halvt poeng). For The Terminator gir guttene 8,0, jentene 7,6. For Die Hard er forskjellen 8,1 mot 7,5. Sin city: 8,5 mot 8,0. Pulp Fiction 8,9 mot 8,1. The Good, the Bad and the Ugly har 1 poeng i forskjell: 8,9 mot 7,9. Men Return of the King liker jentene hakket bedre: 8,9 mot 9,1.

Noen filmer hadde samme tall: The Incredibles likte gutter og jenter like godt: 8,3. Her har nok 2 store kvinneroller bidratt. The Royal Tenenbaums har også samme tall: 7,5. Andre filmer som står ganske likt er Eternal sunshine of the Spotless Mind med 8,5 for menn og 8,7 for kvinner. Casablanca gir menn 8,8, kvinner 8,6. Lola rennt gir jentene 8,3, mens guttene gir den 8,1. For Kill bill ligger det også likt, 8,3 mot 8,2.

En av de tilfeldig utvalgte filmene jeg undersøkte som hadde størst forskjell var Ran: der ga menn 8,4 (nesten toppkarakter), kvinner bare 6,9. Spesielt unge kvinner likte ikke denne filmen, så det er sikkert et dårlig valg for en første date med ei ung jente (under 18). Kanskje problemet er mangelen på kvinnelige karakter? Det ser i alle fall ut til at filmer med sterke kvinneroller ofte scorer høyere hos kvinner. Og det er i alle fall et pluss i min bok.

Men jeg må understreke at dette ikke er mer enn en overfladisk undersøkelse. Jeg har ikke sjekket hvor mange som har gitt 8ere, 9ere og 10ere (og lavere tall) av guttene og jentene, og det kan jo også ha noe å si. Dessuten er det færre kvinner enn menn som stemmer på imdb, og det kan muligens gjøre stemmegivninga mindre representativ for kvinnene. Men en må i alle fall gå ut fra at de fleste som stemmer er filminteresserte.