Bøker og jord

For et par dager siden var det Bokas dag, og dagen før det Jordas dag. Begge dagene forløp ubemerket for min del. Det så heller ikke ut til at dagene ble mye markert her i nærområdet, men kanskje var det flere arrangementer andre steder. Ellers er jo tematikken for begge dagene strengt tatt noe en kan markere hver dag, uten at det skader.

I anledning bokdagen hadde det kanskje passet bra med en bokanmeldelse her. Men ettersom jeg ikke har kommet meg så langt at jeg har fått skrevet noen anmeldelse, så kan jeg egentlig bare registrere at noen har bestemt at 23.4. skal være bokas dag. Denne dagen er også dagen for skythelgenen St. Georg, en dag som markeres i Speideren hvert år, og i mange år deltok jeg på speidergudstjeneste i Elverhøy kirke med speideren denne dagen. Om vi ikke var den speidergruppa som var blant de aller ivrigste kirkegjengerne resten av året, gikk vi i alle fall i kirka denne ene dagen, på rekke og rad med både speideruniformer og flagg. Denne dagen var historien om St. Georgs kamp mot dragen viktig, og dette er nok grunnen til at jeg i utgangspunktet forbinder denne datoen med noe helt annet enn bøker. Men ettersom jeg forstår er det nettopp fordi det er St.Georgs dag at denne dagen er valgt som Verdens bokdag (uten at jeg forstår helt sammenhengen). Det var noe med noen middelaldertradisjoner en ønsket å bygge videre på. Men nå er vel boka definitivt på vei ut av middelalderen, med Gutenberg så smått på retrett.

Men likevel: Om boka egentlig trenger en slik egen dag er vel en annen sak. Kanskje ikke i så stor grad her til lands i alle fall. Eller kanskje jeg tar feil. At den i så liten grad markeres, og nesten ikke omtales i media, tyder kanskje på at det er enda et eksempel på en ny tradisjon som er blitt vedtatt og forsøkt innført, men kanskje ikke helt har fått fotfeste som en tradisjon ennå. Jeg lurer også på hvorfor er Jord-dagen er på akkurat 22.4, dagen før? Jo, fordi en amerikansk senator ved navn Gaylord Nelson har vedtatt det, viser det seg. Om begrunnelsen for navnevalget er det ganske enkelt at Earth Day rimer på birthday, om en kan stole på Wikipedia. Det er kanskje den dårligste begrunelsen for et navnevalg jeg har hørt, men en bør vel kanskje ikke la dette ødelegge hele dagen. En kan også spørre hvorfor en har lagt Jord-dag og Bok-dag rett etter hverandre. Kanskje kan en slå de to sammen, eller kanskje en rett og slett burde flytte Jord-dagen til litt lenger ut på våren ,synes jeg…

Nå i disse dager, og noen år framover, bør en i alle fall skynde seg å kjøpe mange bøker, før papirboka blir historie (det må vel være naivt å tro at det ikke vil skje). Men det kommer vel til å  enda ta mange år før bokhandlerne forsvinner, for sammen med Gutenberg går de vel ikke med på å kastes ut på dagen. Heller ikke jeg kan se for meg at jeg noen gang skal finne på å kaste bøkene ut av stua, bøkene mine er jo på mange måter hjemme for meg. Og hva skal en finne på å klage over om en ikke kan klage over manglende hylleplass?

Greit nok at det går med uhorvelig mange trær til bokproduksjon, og det meste er sannsynligvis dårlige krimbøker, som folk enten kaster seg over med stor glede likevel, mens andre vil lese 10 sider av, og så legge fra seg. Likevel kan jeg se for meg at jeg også om ikke lenge vil gå over til å lese bøker på ei leseplate eller iPad, eller hva det nå måtte bli. Jeg vil anta at Bokdagen kanskje med tida blir en dag for å mimre over gamle dager, og kanskje bruke dagen til å for en gangs skyld lese ei bok med stive permer, laget av ekte papir. Som forresten er laget av trær… Om 20-30 år oppleves det kanskje som barbarisme, og så kan jeg sitte der med den barbariske boksamlinga mi. Mens barnebarna kan skryte over (eller eventuelt være litt flau over) den sprø bestemora. Heldigvis er det ikke så lett å spå, og bøker kan like gjerne bli trykt i 100 år til.

Først nå, når jeg har skrevet denne teksten ferdig, registrerer jeg at i dette innlegget har jeg da skrevet usedvanlig mye svada…  To av de viktigste tingene jeg vet om, hadde strengt tatt fortjent en mer meningsfylt tekst. Slik vil det vel nødvendigvis gå om en prøver å skrive noe programmatisk i forbindelse med en eller annet offisiell festdag, og ikke har en mer konkret hendelse å knytte det til. Og ikke engang har deltatt på noen arrangementer i anledning de to dagene. Men da får en heller satse på at det kommer nye tekster, som kanskje er mer meningsfulle enn denne… (Og, ok, greit… Du kan gjerne stryke det siste avsnittet også om du ønsker det.)